Γενικότερα, η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη βοηθάει το πνεύμα, εμπνέει σεβασμό και ευγένεια, στηρίζεται στην μετριοφροσύνη και την αυτοκυριαρχία, προάγει τον συγχρονισμό, την συγκέντρωση και την αντίδραση, όπως επίσης την υπομονή και την επιμονή, στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική υγεία και την υγιή!
Το ταεκβοντό προάγει τη σωματική δύναμη, την ευλυγισία και την αντοχή. Μέσα από τις κινήσεις και τις προπονήσεις, τα παιδιά αναπτύσσουν την καρδιοαναπνευστική τους αντοχή και βελτιώνουν τη σωματική τους υγεία.
Το ταεκβοντό διδάσκει την αυτοπειθαρχία και την αυτοπεποίθηση. Μέσω των προκλήσεων και της συνεχούς βελτίωσης, τα παιδιά αναπτύσσουν την αίσθηση της επίτευξης στόχων και της αυτοπεποίθησης στις ικανότητές τους.
Το ταεκβοντό διδάσκει στα παιδιά τις βασικές αρχές της αυτοάμυνας. Τα μαθαίνει όχι μόνο πώς να προστατεύονται, αλλά και πώς να αντιμετωπίζουν πιθανές καταστάσεις κινδύνου.
Το ταεκβοντό προωθεί την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά. Μέσα από τον αγώνα, τις ασκήσεις και τις κοινές προπονήσεις, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σέβονται τους άλλους και να δημιουργούν φιλίες.
Το ταεκβοντό απαιτεί αυστηρή πειθαρχία στην εκτέλεση των κινήσεων και την ακολούθηση των κανόνων. Αυτή η πρακτική ενισχύει την πειθαρχία του παιδιού και τη δυνατότητα να ακολουθεί οδηγίες.
Το ταεκβοντό διδάσκει τον σεβασμό προς τους άλλους, την αυτοπειθαρχία και την ανάπτυξη ηθικών αξιών, όπως η τιμή, η ευγένεια και η αλληλεγγύη, που είναι ουσιαστικά για την κοινωνική επικοινωνία και τη δημιουργία σωστού χαρακτήρα.
Το ταεκβοντό απαιτεί αφοσίωση, και επιμονή. Τα παιδιά μαθαίνουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες, να επιμένουν και να παλεύουν για τους στόχους τους. Αυτή η διαδικασία ενισχύει την αντοχή τους και παρέχει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να αναμετρηθούν με οποιαδήποτε πρόκληση αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.
Στον ευρωπαϊκό χώρο, τοιχογραφίες μαχητών από την Μινωϊκή εποχή μαρτυρούν την ύπαρξη πολεμικών τεχνών και βέβαια αργότερα στην ηπειρωτική αρχαία Ελλάδα εισήχθησαν στα Ολυμπιακά αθλήμτα η πυγμαχία, η πάλη και το παγκράτιο. Στην Ασία υπάρχουν στοιχεία από την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Στην Κορέα σώζονται αγαλματίδια και τοιχογραφίες που θα μπορούσαν να είναι οι πρόδρομοι του σημερινού Tae Kwon Do.
Η κορεατική Χερσόνησος κατά την πρώτη Χιλιετία μ.Χ. ήταν διαιρημένη σε τρία κρατίδια (Shilla, Paekche, Koguryo). Η Κίνα αλλά και οι δύο γείτονές του Paekche, Koguryo ήταν μια συνεχής απειλή για το μικρό κρατίδιο της κορεατικής χερσονήσου Shilla.
Το Βασίλειο Koguryo έγινε σοβαρή στρατιωτική δύναμη τον 5o-6o αιώνα μ.Χ. κυρίευσε το Βασίλειο Paekche και απείλησε σοβαρά το Shilla.
Προκειμένου να αμυνθούν ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση πολεμικών τεχνών (Subak= μάχη χρησιμοποιώντας τα χέρια και Taekkyon = μάχη χρησιμοποιώντας τα πόδια) . Στην άμυνα της χώρας βοήθησε σημαντικά η οργάνωση νεολαίας “Hwarang-Do” που ήταν άριστοι μαχητές των πολεμικών τεχνών.
Ένας από τους ανώτερους στρατηγούς του Βασιλείου Shilla ήταν ο Kim Yoo Sin, ένας πολεμιστής από το “Hwarang-Do”.
Το Shilla συμμάχησε με την κινεζική δυναστεία των Tang. Η συμμαχία αυτή καταστρέφει το Paekche (660 μ.Χ.) και το Koguryo (668 π.Χ.) Έτσι ήρθε η ενοποίηση της χερσονήσου της Κορέας με την κυβέρνηση της δυναστείας του Shilla.
Το 1968 έγινε η πρώτη επίδειξη και γνωριμία του αθλήματος Tae kwon-Do στην Ελλάδα από τον Kwon Jae Hwa 6. Dan και τον μαθητή του Σταμάτη Κάσση ( 1 Dan) στην Αθήνα. Παρευρέθη και ο στρατηγός Choi Hong Hi
Την ίδια χρονιά ανοίγει ο κύριος Σταμάτης Κάσσης την πρώτη σχολή Tae Kwon Do στην Αθήνα.
Το 1972 ανοίγει ο κύριος Γεώργιος Στυλιανίδης (καφέ ζώνη τότε) με την βοήθεια του κυρίου Στέφανου Γκαϊδαρτζάκη 1. Dan την πρώτη σχολή Tae kwon-Do στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη έγινε ο πυρήνας εξάπλωσης του Tae Kwon Do σε όλη την Ελλάδα.
Πάμπολες επιδείξεις του Γεώργιου Στυλιανίδη και Στέφανου Γκαϊδαρτζάκη και οι πολλές επισκέψεις του δασκάλου τους Kim Kwang Il κ.α. υψηλόβαθμων κορεατών δασκάλων κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να κάνουν το Tae kwon-Do γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές τους, με υψηλές ικανότητες, συνέβαλαν και αυτοί στην πλήρη διάδοση του αθλήματος.
Το Tae Kwon Do για να εδραιωθεί και γνωριστεί σε όλον τον κόσμο, από την δημιουργία του μέχρι σήμερα πέρασε από σαράντα κύματα. Προσωπικές φιλοδοξίες, Ίντριγκες, εκμετάλλευση, δίψα για εξουσία, και πολλά άλλα σφάλματα και παραλείψεις οδήγησαν την ομοσπονδία της ITF σε πλήρη διάσπαση. Σήμερα (2010) υπάρχουν τρείς παγκόσμιες Ομοσπονδίες που διεκδικούν την αυθεντικότητα και νομιμότητα αντιπροσώπευσής της με την ονομασία International Tae Kwon Do Federation (ITF).
Ποιός ή ποιοί είναι οι νόμιμοι διάδοχοι του στρατηγού Choi Hong Hi και της κληρονομιάς πού άφησε στην ανθρωπότητα;
Το Tae Kwon Do ανήκει σε όλους αυτούς που ασχολούνται με αυτό το άθλημα και καμία απαγόρευση και διεκδίκηση αυθεντικότητας, επίσημης Ομοσπονδίας ή κατοχύρωσης συμβόλων μπορούν να αλλάξουν κάτι. Τα σύμβολα και οι ιδέες δεν έχουν σύνορα και δεν χαλιναγωγούνται.
Drakas Team